Follow by Email

Monday, June 18, 2012

DUIT ZAKAT DIKEPARATKAN OLEH VVIP

Dimanakah dana Gunung Zakat yang telah terkumpul semenjak sultan Melaka yang pertama, Sultan Iskandar Shah aka Parameswara yang memeluk Islam? Sehingga hari ini sistem zakat terutamanya dari segi pengagihan dan ketelusannya masih diragui ramai. Sering kita dengar negeri itu dan ini bangga mengtuip sekian jutaan.

Sekiranya pengagihan zakat dijalankan dengan bijak tidak ada papa kemiskinan di Malaysia.Pada teorinya sistem zakat elok dikoperatkan supaya lebih kemas, adil dan berkesan. Tetapi makin lama makin dikeparatkan oleh koperat yang ditugaskan.

Duit zakat digunakan untuk kelab bola. Bukan setakat itu sahaja tetapi untuk VVIP!

Kiri: Seronok dan gemok-buncit bos2 pengurusan zakat ni.

Bacalah seterusnya keratan Berita Harian dibawah.


Pernah dulu saya membayar zakat melalui Pusat Zakat Wilayah, KL. Pada satu tahun mereka mengirim kad Hari Raya. Saya tulis surat kapada mereka apa perlunya hantar kad pada hal duit yang dizakat itu untuk fakir miskin.  Diketahui kemudian pada tahun tersebut 10,000 kad telah dihantar bermakna anggaran RM20,000 telah  dibazirkan.

Semenjak insiden tersebut saya telah ubah strategi 'membayar' zakat terus kapada pihak2 yang memerlukan samaada individu atau institusi/badan amal seperti Muslim Aid, Palestinian Fund dsb. Moga Allah redhai.

3 comments:

 1. good move, bro.
  i think i will do the same for my zakat this year.
  tx for reminder of keparatisation of even 'holy money'.

  ReplyDelete
 2. Tapi elok kan kalau kad raya tu dihantar sebelum raya, iaitu sebelum tarikh pembayaran zakat.

  Kad yang bersifat tazkirah peringatan, menekankan tentang kenapa perlu membayar zakat dan kelebihan dia.

  ReplyDelete