Follow by Email

Thursday, May 19, 2011

BERAJA DI JOHOR JANGAN DIHATI

Kesultanan Negeri Johor, peringkat awalan.Temenggong Daeng Ibrahim (Daeng Ronggek), memerintah Singapura dan Johor,1825-1862.

Abu Bakar, Temenggong (1862-1868), Maharaja (1868-1877), Sultan (1877-1895)

Sultan Ibrahim, 1895-1959. Causeway dibina semasa pemerintahan beliau dengan menggunakan dana kerajaan Johor sepenuhnya.


Beginikah bentuknya jambatan yang ditunggu-tunggu rakyat jelata Tuanku?Tuanku
meriam membisu
pilu
tak bersumbu

mulut ternganga
tertanya-tanya
bila gerangannya
                                                       letupannya
                                                       tanda siapnya
                                                       Ampun Tuanku.

5 comments:

 1. "Beraja di Mata"..Alahai..sedih aku..yg ada sekarang buat niaga..dia saje boleh jual pasir ke Spore..monopoly ruang iklan di Majlis2, berniaga pam minyak...kasi konsesi kpd Cina..

  ReplyDelete
 2. Pemerintahan atau pentadbiran dari paling atas hingga kebawah ramai beraja dihati, hokap dan lahap. Johor maupun Malaysia kian disingapurakan. Penyudahnya ramai rakyat beraja dimata, menjadi mangsa, yang sepatutnya tidak tercicir jauh dari segi ekonomi. Tumpuan pemnbangunan (pemerintah) sekarang pula pada gulungan elit, lupakan daratan.

  ReplyDelete
 3. Salam,
  Dijemput membaca Gedung Kuning oleh Hidayah Amin, ahli keluarga Haji Yusoff 'Tali Pinggang', yang membeli rumah Bendahara, yang akhirnya diambil oleh kerajaan Singapura pada 1999.
  Hidayah dan beberapa pelajar kedoktoran di Cambridge dan Oxford gagal mendapat biasiswa untuk meneruskan pengajain.

  ReplyDelete
 4. Sampai begitu pemerintah Singapura menginaya keluarga Hj Yusof dan Hidayah. Sengaja mematikan zuriat yang berkebolehan supaya sejarahnya cepat padam dan dilupakan. Sesungguhnya pulau Nusantara itu telah hilang dan dicinakan. Angkara beraja dihati adalah antara sebabnya kejatuhan alam Melayu. Masih lagi pemimpin tidak faham strategi. Esok masih ada tetapi akan bertambah kabur untuk Melayu.

  ReplyDelete
 5. Sama-samalah berdoa untuk perpaduan ummah.

  ReplyDelete