Tuesday, September 3, 2019

KELINGKIAK MERAYAP DAN CENDAWAN BUSUT


Gulai cendawan busut masak pedas (cili api) adalah antara masakan popular di alam Minangkabau, N. Sembilan. 


Pada musim hujan kerap cendawan itu muncul dekat busut anai2. Soldadu anai2 garang mengigit dan dipanggil kelingkiak. Badanya berwarna hitam sebab itu orang Minang panggil dia keling! 
Sekarang jarang2  jumpa cendawan busut di kampung. Busut dan anai2 sudah berkurangan agaknya.
Pernah membeli cendawan busut dijual tepi jalan belakang hospital Kajang, RM20/kg. Katanya cendawan dari Beranang.


Masakan cendawan peringkat button (atas) lebih sedap serta rangup daripada yang payungnya sudah kembang (kiri).

Kelingkiak mengikut istilah Minang ialah soldadau anai2, badanya lebih besar dan garang menggigit (menyepit). Bila hujan lebat sebelah senja atau malam soldadu2 ini keluar. Ia petanda cendawan busut akan tumbuh. 

Pada hemahnya spora cendawan melekat pada kaki dan badan anai2  tersimpan dalam busut.  Bila kelingkiak merayap keluar dari lubang busut spora secara tidak langsung ditabur. Spora akan tumbuh menjadi cendawan. 

No comments:

Post a Comment